Prijava

Podeli stranicu

Geolocating...

Festivali Hrane u Srbiji: Gde i Kada Posetiti

Festivali Hrane u Srbiji: Gde i Kada Posetiti

Festivali Hrane u Srbiji: Gde i Kada Posetiti

Festivali Hrane u Srbiji: Gde i Kada Posetiti

Srbija je poznata po svojoj bogatoj gastronomskoj tradiciji i ljubavi prema dobroj hrani. Tokom godine, širom zemlje održavaju se brojni festivali hrane koji privlače gurmane iz svih krajeva. U nastavku vam donosimo pregled najzanimljivijih festivala hrane u Srbiji koje ne smete propustiti.

Roštiljijada u Leskovcu
Gde: Leskovac
Kada: Kraj avgusta – početak septembra

Roštiljijada u Leskovcu je jedan od najpoznatijih festivala hrane u Srbiji, posvećen roštilju. Tokom festivala, glavna ulica u Leskovcu se pretvara u dugu roštiljarnicu na otvorenom, gde možete probati različite vrste mesa sa roštilja, uključujući čuvene leskovačke ćevape.

Pasuljijada u Temerinu
Gde
: Temerin

Kada: Septembar

Pasuljijada je takmičenje u kuvanju pasulja, koje okuplja ljubitelje ovog tradicionalnog srpskog jela. Takmičari se nadmeću u spremanju najboljeg pasulja, a posetioci mogu degustirati različite verzije ovog jela i uživati u muzici i druženju.

Belmužijada u Svrljigu
Gde:
Svrljig

Kada: Avgust

Belmužijada je festival posvećen belmužu, tradicionalnom jelu od mladog sira i kukuruznog brašna. Ovaj festival pruža priliku da probate belmuž pripremljen na različite načine, dok uživate u folklornim nastupima i izložbama lokalnih proizvoda.

Festival Sira i Kačkavalja u Pirotu
Gde:
Pirot

Kada: Septembar

Pirot je poznat po svom kačkavalju, a ovaj festival je posvećen svim vrstama sira i kačkavalja iz regiona. Posetioci mogu degustirati i kupiti razne vrste sira, učestvovati u radionicama i naučiti više o tradicionalnoj proizvodnji sira.

Štrudlijada u Dolovu
Gde:
Dolovo

Kada: Oktobar

Štrudlijada je festival posvećen štrudlama, popularnom kolaču u Vojvodini. Na ovom festivalu možete probati različite vrste štrudli sa raznim filovima, od maka i oraha do višanja i jabuka, i uživati u bogatom kulturnom programu.

Slaninijada u Kačarevu
Gde: Kačarevo
Kada:
Februar

Slaninijada je jedinstveni festival posvećen slanini, gde posetioci mogu probati različite vrste domaće slanine, kobasica i drugih mesnih proizvoda. Festival je poznat po svojoj jedinstvenoj atmosferi i ukusnim specijalitetima.

Gajački kotlić u Gaju
Gde: Gaj
Kada: Avgust

Gajački kotlić je takmičenje u spremanju riblje čorbe i paprikaša, koje okuplja ljubitelje ovih jela iz celog regiona. Takmičari se nadmeću u pripremi najboljih ribljih čorbi i paprikaša, dok posetioci mogu uživati u degustaciji ovih specijaliteta i prijatnoj atmosferi.

 

Ovo je samo deo o festivalima hrane u Srbiji koji pored ugostiteljskih objekata pružaju jedinstvenu priliku da se upoznate sa bogatom gastronomskom tradicijom ove zemlje. Bilo da volite meso sa roštilja, pasulj, sir, riblju čorbu ili slatke poslastice, na ovim festivalima ćete sigurno pronaći nešto po svom ukusu.
Planirajte svoju posetu i uživajte u nezaboravnom iskustvu koje pružaju ovi festivali!

Uskoro na našem sajtu će biti dostupan kalendar svih festivala hrane u Srbiji. Pratite nas za više informacija i budite u toku sa najnovijim događajima i manifestacijama.