Prijava

Podeli stranicu

Geolocating...

Cicvara, ukusi bakine kuhinje….

Cicvara, ukusi bakine kuhinje….

Cicvara, ukusi bakine kuhinje….

Cicvara, ukusi bakine kuhinje….

Cicvara, tradicionalno srpsko jelo koje je simbol domaće kuhinje i ljubavi prema jednostavnim, ali ukusnim obrocima. Napravljeno od kukuruznog brašna, mladog sira i kajmaka.
Savršena je za hladne dane. Priprema cicvare je jednostavna, ali zahteva malo ljubavi i pažnje – baš kao i sve najbolje stvari u životu.

Ukoliko želite da se zabavljate u kuhinji u nastavku pogledajte recept, a uvek možete na našem sajtu otkucati civara i dobiti listu restorana gde možete pojesti ovo ukusno jelo, pa ukoliko ste blizu nekog svratite.

500g kukuruznog brašna
1l mleka može i više
250g mladog sira, što mlađe to bolje (što bi kazali neki)
250g kajmaka, kažu da je Kraljevački najbolji..
Malo soli po ukusu, ali ne previše kažu da nije zdrava
I naravno obavezni sastojci su ljubav i strpljenje…

Priprema:

Pripremite Mleko: Zagrejte mleko u velikom loncu. Pazite da ne proključa. Kada je mleko toplo, dodaj malo soli. Količinu soli prilagodi prema ukusu, ali setite se da je ljubav glavni začin pa ne preterujte.

Dodajte Kukuruzno Brašno: Polako dodajte kukuruzno brašno u mleko, neprestano mešajući. Ovo nije vreme za gledanje omiljene serije, fudbala ili nečeg trećeg, potrebna je vaša pažnja. Mešajte dok se brašno lepo ne sjedini sa mlekom i ne dobijete gustu smesu. Ako se osećate kao da ste u teretani, na pravom ste putu.

Dodajte Sir i Kajmak: Kada smesa postane glatka i gusta, dodajte mladi sir i kajmak. Mešajte dok se sve lepo ne rastopi i sjedini. Ako vam ruka više ne oseća napor, vreme je za mali odmor. Ali ne predugo, cicvara ne voli da čeka.

Kuvajte na Laganoj Vatri: Smanjite vatru i pustite cicvaru da se krčka na laganoj vatri. Povremeno promešajte da se ne zalepi za dno lonca.

Služite sa Ljubavlju: Kada cicvara postane kremasta i gusta, gotova je! Služite je toplo, najbolje uz domaći hleb ili proju. I ne zaboravite, najbolji začin je smeh i druženje uz dobru hranu.

Napomena: Ako je cicvara previše gusta, dodajte još malo mleka. Ako je previše retka, dodajte još malo kukuruznog brašna. Ako je i dalje ne ide kako treba, pozovite baku. Baka zna najbolje!
Cicvaru na slici nije pravila baka, ali jeste AI.