fbpx

Prijava

Podeli stranicu

Geolocating...

Brizla: Zaboravljen delikates srpske tradicionalne kuhinje

Brizla: Zaboravljen delikates srpske tradicionalne kuhinje

Brizla: Zaboravljen delikates srpske tradicionalne kuhinje

Brizla: Zaboravljen delikates srpske tradicionalne kuhinje

Brizla, ili kako je neki još nazivaju – teleći timus, jedan je od onih specijaliteta koji odišu bogatom tradicijom i kulinarskom istorijom Srbije. Ovaj delikates nekada je bila redovan deo trpeze, posebno na selima, dok je danas postala retko jelo koje sve više zadobija pažnju ljubitelja autentičnih ukusa.

Šta je zapravo brizla?

Brizla je žlezda mladih životinja, najčešće teleta, i dolazi u dve forme – grudna i vratna. Tekstura joj je neverovatno nežna, gotovo kremasta, a ukus specifičan i bogat. Upravo zbog svoje jedinstvenosti, brizla je postala sinonim za vrhunski gurmanski doživljaj.

Istorija brizle u Srbiji

U prošlosti, brizla je bila deo takozvane „pete četvrtine“ mesa – delova životinje koji su se često smatrali manje vrednim, ali su domaćice znale kako da od njih naprave prava remek-dela. Priprema brizle bila je gotovo ritual – od pažljivog čišćenja do začinjavanja. Na selima je često bila deo svečanih obroka, a danas je pronašla svoje mesto u modernim kuhinjama i restoranima.

Brizla na SerbiaFood.rs

Ako ste ljubitelj tradicionalnih jela i želite da probate brizlu pripremljenu na pravi način, SerbiaFood.rs je pravo mesto za vas. Na našoj platformi možete lako pronaći restorane koji nude brizlu kao specijalitet. Pretražujte po lokaciji, vrsti hrane ili jednostavno odaberite restoran poznat po svojoj tradicionalnoj kuhinji. A ukoliko ste Vlasnik i imate restoran sa brizlom u ponudi vreme je da se nađete na našoj platformi.

Povratak zaboravljenih ukusa

Brizla nije samo jelo – ona je deo kulinarskog nasleđa Srbije, podsećanje na vremena kada se hrana pripremala s posebnom pažnjom i ljubavlju. Njena popularnost danas raste, jer sve više ljudi prepoznaje vrednost tradicionalnih ukusa koji osvajaju i najzahtevnija nepca.

Ako još niste probali brizlu, vreme je da joj pružite šansu. Posetite SerbiaFood.rs, otkrijte restorane koji nude ovaj delikates i uživajte u ukusu koji spaja prošlost i sadašnjost. A kada je probate, podelite s nama vaše utiske – jer brizla ima moć da priča priče, baš kao i dobra hrana. 😊

Kako se priprema brizla?

Priprema brizle zahteva malo truda, ali je rezultat vredan svakog minuta. Proces počinje blanširanjem, čime se olakšava uklanjanje spoljašnje opne. Nakon toga, brizla se najčešće priprema prženjem ili pečenjem. Najbolji efekat se postiže kada se pažljivo začini – so, biber, limunov sok i beli luk često se koriste za dodatno isticanje njenog prirodnog ukusa.

U restoranima širom Srbije brizla se često služi sa domaćim prilozima poput pečenog krompira, grilovanog povrća ili sveže sezonske salate. Na menijima modernih restorana može se naći i u sofisticiranim verzijama – sa sosovima na bazi vina ili kremastim preljevima.

Prenosimo Vam i recept člana naše ekipe Đorđa pa ako želite da ih spremite kod kuće umesto u nekom restoranu nadamo se da će Vam se svideti.

Sastojci:

  • 500 g telećih brizli
  • 1 limun (sok)
  • 1 glavica crnog luka (sitno seckana)
  • 2 čena belog luka (sitno seckana)
  • 100 ml belog vina
  • 100 ml pileće supe (ili voda)
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 50 g maslaca
  • So, biber po ukusu
  • Peršun (sitno seckan) za dekoraciju

Priprema:

  1. Priprema brizli:
    • Brizle prvo potopiti u hladnu vodu sa malo limunovog soka i ostaviti da odstoje oko 30 minuta. Ovaj korak pomaže da se brizle pročiste.
    • Nakon toga, brizle blanširati – staviti ih u lonac sa ključalom vodom na oko 3-4 minuta. Potom ih odmah prebaciti u posudu sa ledenom vodom kako bi se zaustavio proces kuvanja.
    • Ocediti i pažljivo skinuti opnu sa brizli, pazeći da ostanu celovite.
  2. Prženje brizli:
    • U tiganju zagrejati maslinovo ulje i maslac.
    • Brizle posoliti i pobiberiti, zatim ih pržiti u tiganju dok ne dobiju lepu zlatnu boju sa obe strane (oko 4-5 minuta sa svake strane).
  3. Priprema sosa:
    • Kada su brizle lepo ispržene, izvaditi ih iz tiganja i ostaviti sa strane.
    • U isti tiganj dodati seckani crni i beli luk i pržiti dok ne omekšaju.
    • Dodati belo vino i pustiti da vri 1-2 minuta kako bi alkohol ispario.
    • Zatim dodati pileću supu (ili vodu) i kuvati dok se sos ne zgusne.
    • Vratiti brizle u tiganj i kuvati ih još nekoliko minuta u sosu, dok ne upiju arome.
  4. Serviranje:
    • Brizle servirati na tanjir, preliti sosom iz tiganja i posuti sitno seckanim peršunom.
    • Po želji, mogu se poslužiti uz pire krompir, rižoto ili svežu salatu.Prijatno